Ingatlankereső

Térképes keresők

utcakereso.hu
utvonalterv.hu
Google Térkép

Hírek

 

Ingatlanjog, adózás, illeték

Kell-e adózni ingatlan eladás után?

Kell-e adózni ingatlan vásárlás után?

Mennyi illetéket kell fizetni?

Milyen további költségekkel kell még számolni ingatlan eladás vagy vásárlás esetében és azokat melyik félnek kell fizetni?

Ingatlanok adásvételének érvényességéhez a szerződés írásba foglalása szükséges és csak ügyvédi ellenjegyzéssel hatályos. Az ügyvédi ellenjegyzés nélküli adásvételi szerződés hatálytalan, a földhivatal nem jegyzi be a vevő tulajdonjogát.

A szerződéskötés dátumától számított max. 30 napon belül vevőnek be kell adnia a szerződést a Földhivatalba, hogy a tulajdonszerzést bejegyezzék.

ADÓ:

ELADÓ fizeti, amennyiben a szerzés és eladás között kevesebb, mint 5 év telt el. 5 év után nincs adó lakóingatlan esetében. A nem lakóingatlanok eladásából származó jövedelem 15 évig adóköteles.

Az ingatlan átruházásából származó jövedelem után fizetendő adó kiszámítása során az átruházásból származó bevételből kell kiindulni. Ebből le kell vonni;

  • a megszerzésre* (vásárlás, illeték, stb) fordított összeget és az ezzel összefüggő más kiadásokat,
  • az értéknövelő beruházásokat (pl. tetőtér beépítés, fűtéskorszerűsítés számlával igazoltan, de pl. tisztasági festés nem számít bele),
  • az átruházással kapcsolatos kiadásokat (ingatlanközvetítői díj, esetleges ügyvédi munkadíj, vagyonszerzési illeték (egyenes ági öröklés esetén nincs illeték)

 

A *megszerzésre fordított összeg: pl. az adásvételi szerződésben rögzített összeg, az illeték kiszabásához figyelembe vett összeg (pl. öröklés esetén). Amennyiben az öröklés során az adóhatóság nem szabott ki illetéket (pl. egyenes ági rokon az örökös), úgy a megszerzésre fordított összeg a hagyatéki leletárban feltüntetett, vagy a hagyatéki eljárás során az ingatlan értékeként egyébként feltüntetett egyéb érték.

Ennek értelmében, amennyiben az ingatlan értékesítése során ennél az összegnél kisebb bevételhez jut eladó, akkor nem keletkezik jövedelme, illetve személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége sem, míg magasabb vételár esetén a különbözet után kell személyi jövedelemadót fizetnie.

A "JÖVEDELEM" az eladási ár és a szerzési érték különbsége, ez a különbség az adó alapja. Az adó összege tehát a különbözet 16%-a.

Ezt a különbséget (jövedelmet) tovább lehet csökkenteni, attól függően hány év telt el a szerzés és az eladás között az alábbiak szerint;

A vétel/szerzés/öröklés évében, és az azt követő naptári évben történő lakóingatlan eladás esetében az adóalap 100%, tehát nem csökken
A 2. naptári évben 90% az adóalap
A 3. naptári évben 60% az adóalap
A 4. naptári évben 30% az adóalap
A 5. naptári évtől adómentes a jövedelem), 0%.

A fentiek szerint kiszámolt jövedelem (egyéb, eladással kapcsolatban felmerült költségek levonása után) 16%-a az adó lakóingatlan átruházása esetén.

A nem lakóingatlanok eladásából származó jövedelem 15 évig adóköteles. A jövedelem összege a hatodik évtől évente 10 százalékkal csökken.

Adó kalkulátor

 

ILLETÉK:

Vevő fizeti (vagyonszerzési illeték). A vételár 4%-a.
Visszterhes vagyonátruházás (eladás) esetén a vételár 4%-a az illeték. (Ajándékozás, egyenes ági/nem egyenes ági öröklés, válóperi vagyonmegosztás, stb. esetén ettől eltérő mértékű, lehet több, kevesebb, vagy akár illetékmentes.)

Fontos:

  • 35 év alattiak első lakás szerzése 15 milliós értékhatár alatt 50% kedvezményt jelent automatikusan (ha bele van írva az adásvételi szerződésbe!)
  • Ingatlanvásárlás esetén, ha vevő egy éven belül eladta saját ingatlanát, vagy ha azt nyilatkozza, hogy el fogja adni egy éven belül a meglévő régi ingatlanát, akkor kérheti az illeték felfüggesztését, ha viszont nem sikerül eladni időben, akkor pótlékot/kamatot kell fizetnie.

 

Illeték kalkulátor

 

KÖLTSÉGVISELÉS:
Amennyiben a szerződő felek másként nem állapodnak meg, eladó viseli az ingatlan átadásával és az ingatlan-nyilvántartási állapot rendezésével kapcsolatban felmerülő költségeket valamint az Energetikai tanúsítvány díját.

Vevő viseli az ingatlanra vonatkozó adásvételi szerződéssel (ügyvédi díj, közjegyzői díj), az átvétellel és vevő tulajdonjogának az ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzésével kapcsolatos költségeket.

Az irodánkkal szerződésben álló jogászok pontos, precíz válaszokat adnak az ingatlanvásárlás vagy eladás előtt álló ügyfelek valamennyi kérdésére.
Igény esetén 0,5-0,7% díjazásért elkészítik és ellenjegyzik az adásvételi szerződést, a tulajdoni lap beszerzésétől az új tulajdonos tulajdonjogának az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzéséig ellátják az ügyvédi képviseletet.


Az űrlap kitöltésével azonnali üzenetet küldhet nekünk.